آنچه در این مقاله میخوانید:
چرا برای آموزش ، نیاز به وب سایت آموزشی یا پورتال آموزشی آنلاین داریم ؟
معرفی پورتال آموزشی آنلاین سی یو وب
چرا برای آموزش ، نیاز به وب سایت آموزشی یا پورتال آموزشی آنلاین داریم ؟
شاید شما هم عبارات زیادی را در مورد بسترهای یادگیری آنلاین شنیده باشید. سایت، پلتفرم، پورتال و غیره اما به واقع تفاوت بین اینها چیست؟
قبل از پاسخ به این سوال شاید بد نباشد که کمی در مورد یادگیری الکترونیکی صحبت کنیم. یادگیری الکترونیکی چند سالی است که در اکثر کشورهای جهان مطرح شده است. اما چرا یادگیری الکترونیکی امروز اینقدر مطرح شده؟ آیا روشهای سنتی نمیتواند پاسخگوی نیاز آموزشی افراد باشد؟
پاسخ این سوالات بسیار ساده است. با یک نگاه ساده به آمار میتوان سرعت بالای تغییرات علم را مشاهده کرد. هر روز در هر صنعت و شاخه مباحث جدید اضافه میشود و حتی اگر شما در یک رشته مشخص تا مقاطع بالا هم تحصیل کرده باشید شاید یکی دو سال بعد از اتمام تحصیل نیاز به بروزرسانی دانش خود داشته باشید. یادگیری الکترونیکی بستری را برای بسیاری از افراد فراهم کرده که در ادامه کمی بیشتر در مورد آن صحبت میکنیم.
دسته اول کسانی هستند که بنا به هر دلیلی نمیتوانند در مدرسه و دانشگاه حضور پیدا کنند. این دلیل ممکن است معلولیت باشد یا نداشتن بودجه مناسب، ممکن است دلیل آن عدم دسترسی مستقیم به اساتید باشد. فرض کنید شما در ایران زندگی میکنید و قصد دارید یکی از دورههایی که دانشگاه MIT برگزار میکند را ببینید. در حالت فیزیکی این امر بسیار دور از ذهن و سخت است. شاید تعداد کمی از افراد بتوانند این مسیر را طی کنند اما با استفاده از دورههای آنلاین یادگیری الکترونیکی شما به راحتی میتوانید در این دورهها شرکت کنید. اما یادگیری الکترونیکی برای دورههای غیررسمی هم بسیار کارآمد است.
فرض کنید به عنوان یک نیروی کاری وارد یک مجموعه میشوید، احتمالا همه درسهایی که در رشته مورد نظر مطالعه کردهاید برای شما تجربه دانشی خوبی را ایجاد کرده است. اما آموزشهای سازمانی نیاز است تا شما بتوانید بهتر با فرآیندهای سازمان آشنا شوید. دورههای سازمانی میتوانند بر بستر اینترنت و یادگیری الکترونیکی اتفاق افتد.
یکی دیگر از مواردی که دورههای یادگیری الکترونیکی میتواند کمک کننده باشد دورههای آزادی است که میتواند به افزایش توانمندی افراد کمک کند. این دورهها معمولا کاربردی بوده و خیلی از این موارد برای ورود به بازار مناسب هستند.
سالهاست که یادگیری الکترونیکی بر بستر اینترنت رایج شده است. داستان از سایتهای آموزشی شروع شد. جایی که یکسری اطلاعات آموزشی روی یک آدرس دامنه قرار میگرفت و شما میتوانستید از آن استفاده کنید. احتمالا از این سایتهای آموزشی زیاد دیده باشید.
به عنوان مثال وبسایت متمم پر است از محتوای آموزشی که شما میتوانید از آن استفاده کنید.
اما در کنار سایتهای آموزشی به مرور زمان و با بیشتر شدن کاربران علاقهمند به یادگیری الکترونیکی پورتال های آموزشی باب شدند. پلتفرمها امکانات بیشتری نسبت به یک وبسایت ساده آموزشی داشتند.
شاید اسم یکی از معروفترین پورتال آموزشی موودل را شنیده باشید. این سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی همه امکانات یک آموزشگاه را در بر دارد. در این سیستم یاددهنده (استاد یا معلم) میتواند دروس خود را بارگزاری کند و یادگیرنده (دانشآموز یا دانشجو) میتواند در مباحث درسی شرکت کند.
سیستمهای یادگیری الکترونیکی به عنوان یک پلتفرم جامع دو سویه عمل میکنند. همه فرآیندهای آموزشی و یادگیری در سیستم طراحی شده است.
بیایید حضور یک دانشجو را در دانشگاه برای پورتال آموزشی شبیهسازی کنیم. خب مرحله اول احتمالا ثبتنام خواهد بود. پورتال های آموزشی امکان ثبتنام آنلاین را فراهم میکنند. در واقع همه مراحل ثبتنام از ارائه مشخصات تا ارسال مدارک همه و همه در پلتفرم آموزشی به صورت آنلاین انجام میشود.
خب بعد از ثبت نام احتمالا باید کلاسبندی انجام شود و به ازای هر استاد تعدادی دانشجو تعیین شود. همه این مراحل به راحتی در پورتال آموزشی قابل انجام است. شاید یکی از نکات حائز اهمیت برای مجموعههای آموزشی سنتی بحث پرداختهای مالی باشد. باید گفت پورتال های آموزشی امکانات مناسبی برای اتصال سیستم به درگاههای پرداخت در نظر گرفتهاند. بعد از قطعی شدن ثبتنام دانشجویان و اساتید میتوانند در پلتفرم آموزشی تعامل دو طرفه داشته باشند.
از امکانات مهم پورتال های آموزشی میتوان به امکان بارگزاری انواع محتوا اشاره کرد.
فیلمهای آموزشی ضبط شده، فایلهای پیدیاف آموزشی، فایلهای صوتی درس، فایلهای پاورپوینت درس، فایلهای جانبی درس و فایلهای مخصوص گوشی تلفن همراه درس همه و همه میتوانند در پورتال های آموزشی بارگزاری شوند.
پورتال های آموزشی امکان برنامهریزی هفتگی، ماهیانه، ترمی و سالیانه را برای مدرسین فراهم میکنند. در واقع هر مدرس میتواند بسته به نوع درس مد نظر خود در بازههای زمانی مشخص، مثلاً هفتهای یکبار درس مد نظر خود را برای دانشجویان بارگزاری کند.
نکته حائز اهمیت اینکه وجود تالارهای گفتمان در پورتال های آموزشی این امکان را برای دانشجویان و مدرسین فراهم میکند تا بتوانند مباحث تخصصی درس را به صورت تعاملی پیش ببرند.
شاید یکی از دغدغههای مهم دیگر برای مراکز آموزشی بحث ارزیابی و ارزشیابی دانشجویان باشد. پورتال های آموزشی این امکان را فراهم میکنند که هر دانشجو بتواند تمارین و تکالیف مشخص شده خود را به صورت آنلاین بارگزاری کند و مدرس بتواند بر روی تکتک آنها نظارت داشته و نمره مربوطه را ثبت کند. مدت زمان حضور هر یک از کاربران، همه فعالیتهایی که انجام داده و اطلاعات ورود و خروج کاربران به طور دقیق ثبت و ضبط میشود تا بتواند ملاک کمی برای ارزیابی باشد. در مورد ارزشیابی پایانی هم نیازی نیست که دغدغه خاصی داشته باشید. امکانات بسیار زیادی برای این امر در سیستم یادگیری الکترونیکی در نظر گرفته شده است.
امکان برگزاری آزمونهای دو گزینهای (درست، نادرست)، آزمونهای چند گزینهای، آزمونهای جای خالی، آزمونهای تشریحی و ارسال فایلهای پروژه برای ارزشیابی نهایی در سیستم طراحی شده است.
سفر آنلاین کاربران این سیستم همینجا پایان نمییابد. یکی دیگر از امکانات پورتال های آموزشی امکان برقراری جلسات آنلاین دو تا چند نفره است که سیستمهای یادگیری الکترونیکی را بسیار نزدیک به کلاس حضوری میکند. اما برای جمعبندی بحث بد نیست نگاهی هم به پرتالهای آموزشی داشته باشیم.
شاید بتوان گفت پورتالهای آموزشی شکل تکامل یافته وبسایتهای آموزشی هستند. در واقع اگر بخواهیم بین پورتال های آموزشی و پرتالهای آموزشی تفاوتی قائل شویم مهمترین موضوع این است که کاربران پورتال های آموزشی در یک مسیر مشخص و از قبل تعیین شده فعالیتهای یادگیری خود را انجام میدهند ولی کاربران پرتالهای آموزشی میتوانند بنا به نیاز و سلیقه خود یکی از مباحث متعدد آموزشی که در پرتال به صورت کاملا دستهبندی شده قرار دارد را انتخاب کنند.
پرتالهای آموزشی تعاملات دو سویه کمتری نیست به پورتال های آموزشی دارند و کاربران تنها با استفاده از نوشتن نظرات خود بر روی فایلهای آموزشی و یا پرسش و پاسخ میتوانند با مدرسین در تعامل باشند. اما در پورتال های آموزشی استاد و در بسیاری از موارد دستیار استاد مسیر آموزشی شما را پیگیری میکند و در همه زمانها میتوانید با یک فاصله زمانی محدود با آنها در ارتباط باشید.
در این میان احتمالا اولین و مهمترین پلتفرم آموزشی پلتفرم ادکس باشد. این پلتفرم سعی در برگزاری دورههای آنلاین و رایگان دارد و فقط در ازای گرفتن مدرک کاربران باید هزینه پرداخت کنند. نکته مهم و حائز اهمیت اینکه همه افراد از سراسر جهان میتوانند در این دورهها شرکت کنند و بسیاری از دورهها از دانشگاههای مطرح جهان است. نمونههای موفق دیگری چون کورسئرا، یودمی و ... نیز در این زمینه فعال هستند و هر کدام رشتههای خاص و اساتید خاص و دانشگاهها یا مراکز آموزشی خاصی را پوشش میدهند.
روال کاری این دورهها به این صورت است که کاربران به طور رایگان میتوانند در این دورهها ثبت نام کنند.
کاربران و اساتید میتوانند از طریق تالارهای گفتگو با هم در تعامل باشند.
همچنین در بسیاری از این دورهها زیرنویس فیلمهای آموزشی به زبانهای متنوعی وجود دارد و کاربران میتوانند برای تولید زیرنویس به زبان خود مشارکت کنند.
در برخی از این دورهها هزاران نفر ثبتنام میکنند و افراد به هم کمک میکنند تا یادگیری بهتر اتفاق افتد.
در ایران هم نمونههای بسیار زیادی به موازات دورههای خارج از ایران فعال شده و افراد میتوانند از آنها استفاده کنند. وبسایتهایی چون فرادرس، فرانش، وبیاد و آموزش ۳۶۵ نمونههایی از پورتال آموزشی هستند و گوتوکلس نمونه شبیهسازی شده ادکس و یک پلتفرم آموزشی است. بسیاری از دانشگاهها و آموزشگاههای ایران هم از سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی رایگان موودل استفاده میکنند.
گروه طراحی ، پشتیبانی و تولید محتوای سی یو وب بر اساس شناخت از نیاز مشتریان به خصوص مراکز آموزشی و بررسی نیاز های اختصاصی مجموعه هایی از این دست پورتال آموزشی اختصاصی را طراحی نمود که مجموعه نیازها و امکانات مورد نیاز برای آموزش آنلاین مخاطبان را در بر دارد .شاید این پورتال در نوع خود جامع ترین پورتال آموزشی طراحی شده در کشور باشد که نیازهای امروز و فردای مراکز آموزشی را پیش بینی کرده و برای آنها امکانات گسترده ای را طراحی نموده است .
مشخصات پنل ها
پروفایل اساتید که شامل بخش های زیر میباشد:
پنل اساتید
پنل هنرجویان
پورتال آموزشی شکل کاملتری از وبسایتهای آموزشی هستند که در آن تعامل دو طرفه ممکن است. وبسایتهای آموزشی معمولا رویکرد یکجانبه دارند. در واقع در وبسایتهای آموزشی محتوای آموزشی را آماده میکنند و در اختیار کاربران قرار میدهند اما در پورتال های آموزشی محور دانشجو است و خود اوست که بر اساس زمانبندی مد نظر خود میتواند مسیر آموزشی را دنبال کند.
وبسایتهای آموزشی معمولا در یک موضوع خاص یا نهایتا چند موضوع فعالیت میکنند اما معمولا پورتال های آموزشی چندین مسیر آموزشی را پوشش میدهند.
در پورتال آموزشی معمولا ابزارهای جانبی یادگیری الکترونیکی وجود دارند و اساتید و دانشجویان میتوانند از آنها برای تعاملات دو طرفه استفاده کنند.
در پورتال آموزشی امکان استفاده از اساتید بیرونی وجود دارد و اساتید میتوانند دورههای آنلاین مد نظر خود را ایجاد کنند و دانشجویان در آن شرکت کنند. پرتالهای آموزشی نیز بر اساس ساختار وبسایتهای آموزشی به طور یکسویه با کاربر ارتباط میکنند اما میتوان از آن به عنوان مخزن یادگیری یاد کرد
© تمامی حقوق برای 30uweb محفوظ است
نظرات